Robotica, inteligența artificială și învățarea automată, soluții pentru combaterea provocărilor actuale din domeniul construcțiilor3 min. de citit
Industria construcțiilor se confruntă și în 2023 cu provocări semnificative. Printre acestea se numără blocajele înregistrate pe lanțul de aprovizionare, inflația și deficitul de forță de muncă, conform unui articol semnat de compania Autodesk, care a strâns laolaltă opiniile mai multor specialiști din domeniu, recunoscuți la nivel internațional.
Anul acesta, digitalizarea și automatizarea fluxului de lucru se află în fruntea tendințelor majore, potrivit specialiștilor companiei Autodesk, lider global în tehnologia de proiectare și fabricare, cu expertiză în domenii precum arhitectură, inginerie și construcții.
Alinierea companiilor de construcții la tendințele momentului reprezintă o soluție viabilă pentru a depăși cu bine aceste provocări. Specialiștii Autodesk au arătat că „firmele de construcții vor pune accent pe inovare, pentru a dezvolta proiecte mai eficiente din punct de vedere al costurilor”, iar pentru a contracara problemele privind deficitul de forță de muncă, „antreprenorii se vor concentra asupra automatizării proceselor și vor folosi din ce în ce mai mult robotica, inteligența artificială și învățarea automată, pentru a spori capacitatea de muncă a personalului”. Totodată, reprezentanții companiei Autodesk au subliniat că „trebuie redus consumul de resurse și emisiile de CO2, cu ajutorul tehnologiei, pentru a avea un impact cât mai mic asupra mediului”.
În cadrul materialului realizat de Autodesk, Danielle O’Connell, Sr. Director Emerging Technology la Skanska USA, a explicat că „tehnologiile din domeniul construcțiilor vor continua și anul acesta să pună accent pe interconectivitate, pentru a crește productivitatea, calitatea și siguranța”.
În plus, Muhammad Khalil Bin Shaiful Bahari, Director Adjunct la Boustead Projects Limited, a arătat că, în următorii ani, „modelul digital va deveni mai accesibil, pentru a fi utilizat în aplicații de realitate augmentată și realitate mixtă. Folosirea platformelor digitale va căpăta mai multă importanță, iar UI/UX va fi esențială pentru adoptarea lor”.
Soluțiile inovatoare adoptate de Ubitech și Leviatan în proiectele de construcții, în pas cu trendurile momentului
Ubitech și Leviatan au resimțit provocările din sectorul construcțiilor, prefigurate la începutul acestui an, la nivel global, însă specialiștii celor două companii au depășit cu bine dificultățile pe care le-au întâmpinat, prin investiții constante în digitalizarea proceselor de proiectare și de execuție.
În acest context, amintim că digitalizarea reprezintă în continuare o prioritate pentru Leviatan și Ubitech. Adoptarea și implementarea soluțiilor Autodesk în cadrul celor două companii de proiectare și execuție au fost realizate prin intermediul companiei Graitec, Partener Platinum Autodesk și dezvoltator internaţional de soluţii software pentru proiectare. Ubitech și Leviatan dețin peste 60 de licențe Autodesk AEC Collection și 35 de licențe Autodesk Construction Cloud, pentru softuri precum AutoCAD, Revit, Navisworks Manage, Infraworks și multe altele.
„Investițiile tehnologice ne-au permis să acoperim o mare varietate de nevoi operaționale, să îmbunătățim lucrul colaborativ între specialități prin utilizarea mediului comun de date (CDE) din platforma BIM360, să reducem fricțiunile, să creștem nivelul de detaliu al modelelor 3D și, implicit, să putem lucra în paralel, la mai multe proiecte, cu aceeași echipă de ingineri, proiectanți și arhitecți”, a declarat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design și Ubitech Construcții.
În cadrul celor două companii, digitalizarea se bazează pe standardizarea proceselor, ceea ce facilitează învățarea mai ușoară a acestora de către angajați. Așadar, procesul de învățare continuă, bazat pe experiențele anterioare și bunele practici, a condus în cazul Ubitech și Leviatan la dezvoltarea unei memorii organizaționale.
Ubitech și Leviatan înțeleg nevoia constantă de a investi în educație, iar în acest sens colaborează constant cu universitățile de profil din România și susțin nenumărate inițiative din mediul academic, contribuind astfel la formarea inginerilor de mâine.
Specialiștii celor două companii abordează cu profesionalism și responsabilitate toate proiectele pe care le derulează și integrează în cadrul acestora soluții inovatoare, pentru că pun accent pe sustenabilitate. Astfel, Ubitech și Leviatan contribuie la dezvoltarea unei societăți sustenabile, mai bună și mai sigură.