Contactează-ne!

Descoperă o echipa unită ce lucrează pentru a furniza soluții inginerești de încredere.

icon_widget_image Luni-Vineri: 9am - 6pm; Weekend: Închis icon_widget_image Splaiul Unirii nr. 165, TN Offices 2, et.8, Sector 3, București, România icon_widget_image +40 37 4063 488 Fax: +40 374 090 914

Modelarea informațională a clădirilor: Cum pregătesc universitățile din România viitorii ingineri în domeniul construcțiilor prin metodologia BIM10 min. de citit

Modelarea informațională a clădirilor este o reprezentare digitală a operațiunilor de construcție și de exploatare a bunurilor imobiliare ce reunește tehnologia, îmbunătățirile procesului și informațiile digitale, pentru a permite o ameliorare radicală a rezultatelor proiectelor, a beneficiilor clientului și a exploatării bunurilor imobiliare.

Utilizarea BIM a crescut în industria globală de arhitectură, inginerie și construcții (AEC). Adoptarea tot mai mare a BIM, la nivel european, a avut un rol esențial în unele dintre schimbările majore care au avut loc în sectorul construcțiilor. Faptul că toți stakeholderii au recunoscut importanța proceselor BIM și avantajele pe care le redă, atât în implementarea proiectelor design&build, cât și pe tot parcursul ciclului de viață a construcției, a făcut instituțiile de învățământ superior să restructureze disciplinele AEC din programele educaționale.

Profesorul Dr. Nawari. O. NAWARI, afirma în 2010 că „elevii trebuie să știe cum este legată fiecare disciplină de cealaltă și cum o disciplină are impact asupra celeilalte”, iar Hardy (citat în 2011 în Deutsch, pag 202) transmitea că atunci când se uită la logica mijloacelor și metodelor de construcție pe care BIM le predă în mod inerent, vede potențialul de a educa. Cu toate acestea, pentru a face legătura între structurile disciplinare din industrie și a modului în care specialitățile se suprapun, trebuie să începem prin modernizarea și adaptarea interdisciplinară a materiilor care se predau în mediul academic, iar cursurile BIM oferă o oportunitate excelentă de a implica mai eficient studenții în procesul de învățământ și de a-i ajuta la înțelegerea modului și rolului în care sunt construite clădirile.

În cele ce urmează, CaleaEuropeană.ro abordează problematica BIM din perspectivă educațională și modul în care mediul universitar pregătește viitorii ingineri.

În România, facultățile au găsit calea să introducă cursurile despre BIM în rândul studenților prin cursurile desfășurate, astfel:

Începând anul 2016, Graitec România a organizat împreună cu Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole din cadrul Universității Tehnice de Construcții București cursuri facultative de introducere în BIM, sub titulatura ”BIM UNIVERSITY”, cursuri la care, în anii următori, s-au înscris, pe lângă studenții din UTCB, studenți ai Facultății de Ingineria Instalațiilor și studenți ai Institutului de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”. Astfel, studenții din diferitele ramuri ale proiectării construcțiilor au putut învăța despre ce presupune într-un lucrul colaborativ utilizând tehnologia BIM.

În anul 2018, Facultatea de Construcții și Instalații din Iași a inițiat prima școală de vară internațională BIM. Obiectivul principal al școlii de vară BIM a fost acela de a pregăti studenții pentru proiectele și provocările din „viața reală”, deoarece solicitările software de tip BIM crescuseră în întreaga lume.

În 2020, Graitec România a introdus și susținut cursul online „Introducere în conceptul de proiectare BIM. Exemple și fluxuri de lucru BIM!” pentru studenții din cadrul Universității Politehnică din Timișoara, cu scopul de a promova în mediul academic conceptul de proiectare BIM.

Şef lucr. dr. ing. Andrei CRIȘAN a coordonat acest proiect și susține în continuare inițiativele de implicare ale mediului privat în relație cu facultățile din domeniul construcțiilor.

Acesta consideră că mediul academic trebuie să devină mai conectat cu industria construcțiilor și schimbul între cele două să nu se limiteze doar la angajarea studenților sau expertize tehnice, ci să interrelaționeze tot timpul, în vederea pregătirii studenților pentru integrarea lor în câmpul muncii, după terminarea studiilor.

“Putem învăța foarte multe din vest când vine vorba despre această colaborare și în special când vine vorba despre BIM. Atât bune, cât și rele. Mă bucur totuși, să văd din ce în ce mai multe inițiative la nivel național, în care colegii din mediul academic au strâns legăturile cu mediul privat și creează din ce în ce mai multe oportunități pentru studenți. În al doilea rând, cred că și studenții au o foarte mare putere în a contribui la dezvoltarea programei și pe aceasta cale, vreau să îndemn studenții să se implice activ în dezvoltarea unor cursuri pe care ei le consideră utile. Mi-ar plăcea să văd tranziția de la ‘la ce-mi folosește mie asta’ la ‘cred că asta mi-ar fi foarte utilă și vreau să contribui’. Nu suntem două sau trei sau cinci tabere…. suntem toți implicați în definirea și construirea viitorului.” – conchide Şef lucr. dr. ing. Andrei CRIȘAN

În anul 2020, Facultatea de Inginerie în Limbi Străine din cadrul UTCB a introdus în programa sa din ciclul I de învățământ primul curs obligatoriu dedicat BIM din România. Acest curs prezintă aspectele teoretice BIM și, printr-o strânsă legătură cu industria, oferă exemple aplicate de folosire a BIM. Mai mult, studenții din cadrul Universității Tehnice de Construcții București pot participa la cursuri facultative pentru utilizarea produselor software care fac parte din ansamblul de programe Building Information Modelling (BIM).

În 2022, Şef lucr. dr. ing. Andrei CRIȘAN în cadrul departamentului de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor, Facultatea de Construcții, Universitatea Politehnică din Timișoara, a inițiat propriul curs facultativ „Introducere în BIM”, care se adresează, în special, studenților din anul IV CCIA, IC Engleză și IC Germană, dar și celor din cadrul Facultății de Arhitectură și oferă posibilitate de înrolare tuturor studenților și cadrelor didactice din cadrul UPT.

Tematica cursului înglobează subiecte precum standardele BIM și situația adoptării acestora în lume, rolurile din cadrul proiectelor, nivelurile de detaliere și dimensiunile BIM, BIM pentru arhitecți, ingineri, proprietari, autorități și producători.

Şef lucr. dr. ing. Andrei CRIȘAN apreciază rolul companiilor private din domeniul construcțiilor ca fiind foarte important în susținerea demersurilor mediului academic de promovare a digitalizării și tehnologizării domeniului construcțiilor.

“Cred că avem nevoie de reprezentanții firmelor să ne ajute să dezvoltăm o programă actualizată care să răspundă nevoilor reale ale pieței și care să pregătească studenții pentru ce urmează. Construcțiile au devenit un domeniu dinamic în care digitalizarea a schimbat regulile: de la proiectare integrată, în care fiecare disciplină este conectată, la execuție, unde unii folosesc AR/VR și drone. De asemenea, mi-ar plăcea să văd firme care vor să folosească platformele de cercetare ale mediului academic pentru a rezolva probleme reale și pentru a inova. Avem capacitatea, avem cunoștințele, avem resursele… avem oare, și curajul să o facem?” – a transmis acesta.

Leviatan Design și Ubitech Construcții au sprijinit dezvoltarea educațională a viitorilor ingineri constructori din România, prin susținerea mai multor sesiuni educaționale despre BIM, în cadrul cursurilor organizate de UPT, UTCB, și nu numai.



Reprezentanții celor două companii spun că prin susținerea acestor sesiuni au ajutat studenții să înțeleagă aplicarea practică și utilitatea folosirii platformelor și programelor de ultimă generație ca Revit, BIM360, NextBIM și VisualLive, pentru o abordare integrată a procesului de construire pe tot parcursul ciclului de implementare al investiției.

Leviatan Design și Ubitech Construcții au dezvoltat intern proceduri și procese concrete de lucru conform standardului BIM, iar aplicarea lor în munca de zi cu zi le-a permis reprezentaților celor două companii să exemplifice cu ușurință punerea în practică a principiilor teoretice printr-o prezentare modernă, care conține atât partea teoretică, cât și aplicată.

În 2022, în cadrul UTCB – Facultatea de Inginerie în Limbi Străine – FILS, domnul profesorul Daniel BÎTCĂ a susținut Cursul BIM, în care studenții au aflat noțiuni concrete despre ce înseamnă metodologia BIM, și despre modul în care conceptele BIM sunt aplicate în proiectare și execuție. Acesta menționează că programa școlară și conținutul disciplinelor studiate în cadrul programelor de studii ale Facultății de Construcții Civile, Industriale și Agricole se află într-o permanentă schimbare care are scopul de a păstra ritmul cu dezvoltarea tehnologiilor din domeniul construcțiilor.

“Partenerii din industria construcțiilor sprijină acțiunile facultății noastre, asigurând atât accesul studenților în mediul construcțiilor prin stagii de practică, vizite de lucru, workshopuri cu studenții, cât și prin feedback-ul permanent pe care îl primim din industrie, în permanență. Leviatan Design și Ubitech Construcții, sunt companii direct implicat în procesul de studii, care fac parte din partenerii noștri ce utilizează tehnologii BIM și împărtășesc cunoștințele lor studenților facultății noastre.” menționează domnul profesorul Daniel BÎTCĂ

În completarea acestui curs, reprezentații Leviatan Design, Maria Văsi – Șef Birou Structuri și Anca Baciu – Arhitect, au susținut, în luna martie anul curent, o video-sesiune adresată studenților UTCB – FILS din anul IV, care au participat la prezentarea teoretică despre implementarea conceptelor BIM în proiectare și în execuție, urmată de o vizită practică pe unul din șantierele companiei. Studenților li s-a explicat modul de coordonare și verificare în execuție, utilizând realitatea mixtă prin intermediul ochelarilor HoloLens 2 și a softurilor Remote Assist&Next BIM. Studenții au testat echipamentul de realitate mixtă și au înțeles soluțiile adoptate pentru execuția proiectului Pavilion Multifuncțional în incinta Institutului Cantacuzino, iar feedback-ul acestora confirmă importanța acestor programe.

„Pot spune că această experiență unică ne-a accentuat setea de cunoaștere, ne-a îndeplinit dorința de intra în contact cu piața muncii, dar și cu noile tehnologii folosite, atât în execuție, cât și în proiectare.” – transmite Dragoș, student anul IV FILS – UTCB, ca urmare a participării la sesiunea organizată de Leviatan.

Leviatan Design și Ubitech Construcții au mai susținut în trecut și au reluat recent, prezentările despre procesele BIM aplicate în activitatea de proiectare și execuție, și la Academia Tehnică Militară, Facultatea de Construcții și Instalații din Iași și Facultatea de Arhitectură din Iași unde au fost expuse modalitățile de lucru abordate de companie pe șantierele existente, cât și pe cele finalizate, unde, cu ajutorul celor mai noi softuri de calcul, proiectare și modelare 3D, au fost obținute importante avantaje pentru beneficiarii lucrărilor.

Leviatan Design si Ubitech Construcții vor continua să sprijine facultățile de profil și se implice în formarea viitorilor ingineri.

„Ne-am angajat să susținem programele educaționale, în parteneriat cu universitățile de profil și să punem la dispoziția studenților know-how-ul și experiența noastră. Leviatan Design și Ubitech Construcții doresc să trezească interesul studenților pentru noua eră a ingineriei, întrepătrunsă cu tehnologia, digitalizarea și automatizarea procesului de proiectare și urmărire a execuției.

Considerăm că procesul de învățare presupune o îmbinare constantă între noțiunile teoretice și cele practice, iar tehnologizarea și digitalizarea procesului de construcții sunt elemente strategice de ridicare a nivelului de calitate și performanță în acest domeniu, fapt pentru care vom continua să fim activi în rândul studenților și să prezentăm și să promovăm avantajele proceselor BIM și a metodelor de lucru digitalizate pe care le aplicăm cu succes în proiectele noastre de tip design&build.” – spun reprezentanții celor două companii.