”Implicarea femeilor pe șantier aduce plusvaloare echipei”5 min. de citit
ING. ROXANA ENACHE
Funcție: Inginer Responsabil cu Controlul Tehnic de Calitate în Construcții
“Femeile au dovedit de-a lungul timpului că, prin ambiție și muncă multă, disciplină și organizare, pot avea succes în orice domeniu. Femeile sunt mai puternice decât cred, iar implicarea acestora în șantier aduce plusvaloare echipei.“ – spune Roxana după 16 ani de experiență în industrie și după doi ani și jumătate petrecuți pe șantier.
Ubitech Construcții este una dintre cele mai tehnologizate companii de construcții din România, care a reușit până în prezent, să implementeze metodologia BIM la nivelul întregului proces de lucru, în cele mai importante proiecte derulate la nivel național.
În cadrul echipei Ubitech, aptitudinile fiecărui membru în parte sunt valorificate la maximum, iar acestea contribuie la dezvoltarea unei echipe puternice de profesioniști în domeniul construcțiilor.
Roxana Enache este unul din profesioniștii echipei Ubitech și are rolul de Inginer Responsabil cu Controlul Tehnic de Calitate în Construcții, în cadrul proiectului „Realizarea Pavilionului Administrativ”, din incinta Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico Militară “Cantacuzino”. Ea ne povestește în acest interviu, care sunt satisfacțiile profesiei de inginer constructor, într-o lume aparent a bărbaților. Roxana Enache a venit în echipa Ubitech Construcții în anul 2019 și a lucrat inițial ca inginer construcții civile în cadrul Departamentului Derulare-Contracte. La scurt timp, i-a fost propus rolul de responsabil CQ pe unul dintre șantierele de anvergură ale Ubitech Construcții. Recunoaște că a primit cu reticență această propunere privind începerea activității într-un mediu predominant masculin, dar, din dorința de a-și demonstra capacitatea de a identifica cele mai bune soluții pentru situațiile întâlnite pe șantier, de a implementa standardele de calitate și de a pune în practică cunoștințele acumulate în timpul facultății, a acceptat provocarea.
– Ce te-a determinat să studiezi domeniul construcțiilor și să devii inginer?
– Pașii către această meserie mi-au fost îndrumați de către mama mea, căreia trebuie să îi mulțumesc pentru valorile insuflate și sprijinul pe care l-am simțit pe tot parcursul facultății și al carierei.
– De cât timp profesezi în domeniul construcțiilor și care a fost primul tău job?
– Sunt inginer constructor de peste 16 ani, fiind absolventă a Departamentului de Inginerie Civilă în Limba Engleză al Universității Tehnice de Construcții București (UTCB) și al unui Master de Administrare a Afacerilor prin Proiecte, din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Primul job a fost acela de Inginer în cadrul Departamentului Tehnic al unei companii multinaționale, unde am monitorizat derularea lucrărilor din șantier, prin întocmirea de rapoarte ale stadiului fizic și financiar.
– Cum ai descrie parcursul tău profesional într-un domeniu dominat de bărbați?
– În decursul carierei mele, am lucrat în mai multe setup-uri profesionale, unde am acumulat o experiență bogată în construcții, iar din 2019 fac parte din echipa Ubitech Construcții, unde am început ca Inginer Responsabil Tehnic cu Execuția lucrărilor în concordanță cu proiectul, normele și condițiile de calitate, termenele stabilite, conform condițiilor contractuale și de urmărire cost control. În prezent sunt responsabil CQ în execuție.
– Cum ai ajuns să migrezi de la munca de birou, care presupune un mediu de lucru confortabil, la cea într-un șantier de construcții, unde condițiile sunt mult mai dificile și periculoase, mai ales pentru femei?
– La scurt timp după venirea mea la Ubitech, mi-a fost propusă relocarea pe unul dintre șantierele de anvergură ale companiei. Sinceră să fiu, am fost puțin reticentă privind începerea activității într-un mediu predominant masculin, dar, animată de dorința de a mă perfecționa și de a acumula cunoștințe noi, am acceptat.
– Cum ai asimilat experiența celor doi ani și jumătate petrecuți pe șantier?
– Anii ce au urmat au fost plini de provocări, de urcușuri și coborâșuri, pentru că dinamica șantierului este una aparte, zilele nu seamănă una cu cealaltă. Am învățat că nu există nici un substitut pentru munca grea, uneori fiind nevoie să îți forțezi limitele pentru a duce la bun sfârșit proiectul în care ești implicat. Lucrul în echipă este, de asemenea, vital – o bună comunicare și organizare a membrilor echipei sunt cheia unui șantier care evoluează și se definește pe zi ce trece, într-o construcție complexă, sustenabilă care să permită utilizarea intuitivă și facilă a soluțiilor de Facility Management.
– Cum reușești să te impui într-o lume a bărbaților?
– Cu toate că este o meserie în care femeile sunt insuficient reprezentate, pot spune că am fost tot timpul tratată în mod egal, cu respect și cu încredere, de colegii mei. Atât timp cât ai o atitudine serioasă, orientată către rezolvarea problemelor, comunicativă, câștigi încrederea bărbaților din jur și mai ales sprijinul lor.
– Care ar fi avantajele și dezavantajele pe care le vezi la momentul actual pentru femei?
– Un minus în lucrul pe șantier îl poate constitui lipsa unui program de lucru clar stabilit, comparativ cu lucrul la birou de la 8:00 – 17:00, șantierul are un altă dinamică, care presupune prezența ta pe șantier la ore variate, în funcție de etapele de execuție ale șantierului, dar și de condițiile meteorologice.
Acest minus se transpune în lipsa timpului pentru familie și pentru necesitățile tale ca femeie.
Totuși, odată cu provocările acestui job, am învățat să fiu mai organizată și mai eficientă în atingerea obiectivelor zilnice, atât profesionale, cât și personale. Chiar dacă mediul de lucru poate fi uneori ostil pentru femei, prin spiritul și calitățile feminine, acest loc devine primitor.
– Poate o femeie să fie șef de șantier?
– Da! Din experiența mea, dacă iți stabilești un obiectiv clar, ești determinată și perseverentă, poți reuși în orice domeniu.
– Ce satisfacții îți aduce profesia de inginer?
– Să vezi cum evoluează construcția, iar la finalul proiectului și peste ani, să spun “Wow, am contribuit și eu la asta!”
– Care este motto-ul tău personal ?
– “Orice progres se petrece dincolo de zona de confort.” – Michael John Bobak.